Бизнесменът Драган Шолак се отказа да купува Левски. Преговорите с мажоритарния

...
Бизнесменът Драган Шолак се отказа да купува Левски. Преговорите с мажоритарния
Коментари Харесай

Сделка за Левски няма да има! Драган Шолак се отказа!

Бизнесменът Драган Шолак се отхвърли да купува " Левски ". Преговорите с мажоритарния притежател на " сините " Наско Сираков компанията на Шолак Sport Republic да стане притежател на клуба са завършили несполучливо.

Това съобщи Шолак в свое изказване. Ето цялостния текст на формалното мнение на създателя и ръководител на Надзорния съвет на United Group.

" Във връзка с огромния публичен интерес към евентуалната договорка сред United Group и/или Sport Republic, обвързвана със собствеността на ФК „ Левски “, бих желал да ви осведомявам, че договарянията за придобиване на клуба приключиха несполучливо.

Положихме съществени старания и приложихме цялата си професионална експертиза, с цел да преструктурираме главно задълженията на ФК „ Левски “ и да развием постоянен бизнес модел, който да подсигурява резистентен триумф на клуба – както чакат многочислените поддръжници и почитатели на ФК „ Левски “ в България. За страдание не постихнахме триумф.

Бих желал да изразя специфичната си признателност към министъра на младежта и спорта госпожа Весела Лечева и българските институции за поддръжката и ангажираността им по време на целия развой. "

През юни 2022 година от “Левски ” признаха, че към клуба е изпратено публично писмо с желанието на United Group да придобие контролния пакет акции. Това трябваше да стане посредством Sport Republic - компанията, посредством която сръбският медиен магнат Драган Шолак закупи собствеността на британския “Саутхемптън ” през януари 2022 г

На 15 октомври 2022 година от фирмите United Group и Sport Republic излязоха с първото си публично изявление по тематиката “Левски ”, в което оповестиха, че към оня миг не са водили договаряния за придобиването на клуба.

“United Group неотдавна организира финансов и юридически разбор на ФК “Левски ”, резултатите от който бяха показани и сега се преглеждат от управленията на United Group и Sport Republic ”, оповестиха още от фирмите.

В края на ноември предходната година бе реализирано кардинално съглашение, съгласно което Sport Republic трябваше да стане новият притежател на " Левски ", като оставаше единствено договорката да бъде финализирана.

Основна спънка още тогава бяха многомилионните отговорности на футболния клуб - около 8,5 млн. евро отговорности, изкупени от компания на някогашния притежател Васил Божков, свързани с построяването на централната естрада на “Герена ”, плюс насъбрани към този момент над 20 млн. лева задължения към държавната хазна.

Въпреки големите финансови спънки, след разискване сред Сираков и представителите на компанията - претендент за нов притежател, на направения финансов разбор и вероятните решения, се стигна до изявлението от Сираков на 15 ноември 2022 година пред акционерите на клуба: “Напът съм да завършвам диалози и да изстрелям “Левски ” в нова орбита ”.

Впоследствие от ръководещото сдружение на клуба “Р. С. Консулт ” на 21 ноември внесоха предложение към Надзорния съвет за издаване на спомагателен пакет акции, посредством които да се обслужат насъбраните отговорности към Национална агенция за приходите. За началото на 2023 година трябваше да се свика и ново общо заседание, на което емисията да бъде утвърдена от акционерите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР